5-те най-полезни съвета в грижата за зъбите

Посетете АК Дентал за отлични стоматологични услуги

5-те най-полезни съвета в грижата за зъбите

Не е тайна, че здравето е най-важното нещо за всеки човек. Това обаче включва и здравето на зъбите, което твърде много хора пренебрегват. В дентален кабинет АК Дентал можете да получите отлична грижа от страна на д-р Александър Кияев. Въпреки това, грижата за зъбите продължава и извън стоматологичният кабинет.

Днес ще се запознаем с 5-те най-полезни съвета в грижата за Вашите зъби. Разбира се, съветите могат да бъдат много повече от 5, но ще се спрем само на тези, които лесно можете да приложите в ежедневието си и биха имали най-отявлен ефект.

Съвет №1: Обърнете внимание на техниката при четкане

Повечето хора не четкат зъбите си достатъчно добре. Всъщност много от нас го правят не само за прекалено кратко време, но и с прекалено лоша техника. Важно е да се прави с въртеливи и ясни движения, без прекален натиск.

Най-добрият начин да си осигурите добра техника е да заложите на електрическата четка за зъби. С нейна помощ ще си спестите много главоболия. Това не означава, че с механична не можете да си чистите зъбите добре, просто е по-трудоемко.

Съвет №2: Не пропускайте конецът за зъби

Макар да е спорен фактът дали чистенето с конец непременно помага на зъбите, то със сигурност е важна част от устната хигиена. Обърнете внимание и на него, но не забравяйте, че лесно можете да нараните венците си, ако сте прекалено агресивни в чистенето.

Съвет №3: Внимавайте с избелващите препарати

Повечето хора искат да имат страхотна бяла усмивка, но това трудно се постига в домашна обстановка. Всъщност избелващите препарати в някои пасти и други популярни продукти могат да имат изключително вреден ефект върху зъбите като ги правят доста по-слаби.

Ако искате да избелите зъбите си трайно, поговорете за това с Вашия стоматолог. Техниките на избелване в стоматологичната практика са съвсем различни от популярните продукти за самотретиране.

Съвет №4: Използвайте зъбите си!

В днешно време сме свикнали да ядем храни, които са лесна работа за зъбите и така ние всъщност не ги използваме достатъчно. Здравината на зъбите зависи до известна степен и от тяхната употреба. Ако ядете само готови храни, които са меки и лесни за дъвчене, зъбите нямат много работа. Ако обаче заложите на зеленчуци, които са хрупкави и изискват усилие при ядене, тогава действително помагате на зъбите си.

Разбира се, зеленчуците и плодовете са като цяло добър избор за здравето ни. Ето защо те трябва да са и основна част от менюто ни по всяко едно време.

Съвет №5: Обърнете внимание и на езика

Въпреки че напоследък е популярно да се говори за чистотата на езика, много хора все още не му обръщат достатъчно внимание. Ако обаче имате хроничен лош дъх и трудно поддържате добра устна хигиена, това може да се дължи в голяма степен на лошо отношение към езика Ви. Има специални четки за език, които могат да помогнат, както и вода за уста, която е добър избор за цялостна устна хигиена.

С тези съвети ще е доста по-лесно да запазите зъбите си здрави по-дълго!