5 храни, които са неочаквано вредни за Вашите зъби!

С АК Дентал можете да имате здрави зъби по всяко време

5 храни, които са неочаквано вредни за Вашите зъби!

Всички знаем, че захарта е вредна за зъбите, но знаете ли, че има и други храни, които също могат да им се отразят зле? Макар зъбите да са всъщност доста издръжливи, все пак е необходимо да полагаме адекватна грижа за тях. Ето защо трябва да внимаваме с някои храни и дори да не ги избягваме, трябва поне да контролираме количеството, което приемаме.

Днес ще разгледаме 5 вида храни, които могат да повредят зъбите ви. Не забравяйте, че винаги можете да се обърнете към дентален кабинет АК Дентал и д-р Кияев, ако имате нужда от стоматологични услуги. Но нека видим кои са вредните храни!

Храна №1: Цитрусови плодове!

Точно така, някои плодове могат да бъдат вредни за зъбите! Въпреки че цитрусовите плодове имат голямо количество витамини, те все пак са и доста киселинни, което ги прави потенциална опасност за зъбите. В умерени количества са добре, но ако ядете повече от тях ежедневно, това може да се окаже проблем. Всички обичаме мандарини в зимните месеци, затова изплаквайте устата си след хранене с цитрусов плод!

Храна №2: Сушени плодове

Всички знаем, че трябва да приемаме по-големи количества плодове. Истината е обаче, че много от нас не обичат да го правят, затова залагат на други алтернативи – сушени плодове. За жалост, това може да се окаже голяма грешка.

Първо, много голяма част от сушените плодове са и захаросани. А както вече споменахме – захарта е враг на зъбите ни. Второ, сушените плодове са и доста лепкави, което ги кара да залепнат по зъбите и да останат върху тях за дълго време. Така те имат възможността да ги повредят. Ако все пак не можете да се сдържите, то поне измивайте зъбите си винаги, след като ядете сушени плодове.

Храна №3: Хляб и тестени продукти

Всички знаем, че тестените продукти не са най-здравословният избор, особено ако се стремим да свалим килограми. За жалост, те са неподходящи и за нашите зъби. Сами по себе си не вредят, но когато останат по зъбите или в междузъбните пространства, слюнката ги разгражда до захари, които вече са вредни за зъбите. Така че внимавайте и отново – изплаквайте устата си след хранене.

Храна №4: Пуканки

Много диети напоследък предлагат пуканките като нискокалорична храна, която може да ни засити, а и можем да ядем по много. За жалост, това не се отразява добре на зъбите ни, тъй като пуканките засядат между тях, а както вече разбрахме, това в повечето случаи е вредно.

Вече може би се досещате какъв е нашият съвет: плакнете зъбите си след ядене!

Храна №5: Лед

Както и с предната храна, някои здравни „гурута“ предлагат да дъвчем лед, вместо храна. Така можем да отслабнем по-лесно. Е, това е съмнително, но е сигурно, че ще навредим на зъбите си.

Проблемът тук е двойствен. Първо – ледът е студен и резки промени в температурата на храната могат да доведат до проблеми с оралното ни здраве. Второ – ледът е прекалено твърд, а това не е добре за зъбите ни. Ако се опитаме да го хрускаме, можем да ги отслабим с времето, особено ако го правим по-често.