5 грешки, които допускате в грижата за зъбите си

Елате в АК Дентал за стоматологичен преглед

5 грешки, които допускате в грижата за зъбите си

Грижата за устната хигиена и здравето на нашите зъби трябва да е задължителен елемент от ежедневната ни рутина. Въпреки това много хора я пренебрегват, което води до по-сериозни проблеми с времето. Днес ще ви запознаем с някои грешки, които не трябва да допускате, ако искате да имате очарователна усмивка и здрави зъби!

Грешка №1: Не обръщате внимание на храната си

Изключително важно е да следите с какво се храните. Много храни могат да окажат неблаготворен ефект върху зъбите, а ако продължавате с употребата им, това ще доведе до трайни последици. Внимавайте със сладкото и избягвайте употребата на прекалено горещи или прекалено студени напитки.

От друга страна е важно и да се храните с неща, които да подсилват зъбите и венците. Не пропускайте ежеседмичната порция риба и задължително включете бобовите култури в менюто си. Млечните продукти пък са добър източник на калций, който също е необходим на тялото ви.

Грешка №2: Забравяте венците си

Естествено, страхотната усмивка е изключително ефектна и затова хората обръщат най-много внимание на нея. Истината обаче е, че не може да имате добро устно здраве, ако пренебрегвате венците си. Те също имат нужда от почистване и постоянна грижа, за да останат здрави и стегнати. Консултирайте се с Вашия зъболекар в дентален кабинет АК Дентал за най-добрите практики в грижата за венците.

Грешка №3: Не посещавате зъболекаря си редовно

Всеки човек има нужда от редовни прегледи при своя стоматолог, за да може да избегне необходимостта от сериозна интервенция. С помощта на тези прегледи ще си спестите куп главоболия по-нататък. Така например ако кариесът се хване навреме, няма да прерасне в пулпит, който е много по-сложен за лечение и често може да доведе до по-сериозни проблеми.

Добре е да посещавате дентален специалист на всеки шест месеца, дори да нямате моментно оплакване. А и не забравяйте, че винаги можете да почистите зъбния си камък при някое от тези посещения!

Грешка №4: Не сменяте четката си за зъби на 3 месеца

Прекалено много хора използват четката си за зъби дълго време, без да я сменят. Това е проблем, тъй като продължителната употреба на четката за зъби я износва и нейната ефективност намалява. Освен това с времето се натрупват микроби, а повечето хора и без това не чистят четката си правилно.

Добра практика е да сменяте четката си на 3 месеца, независимо дали е механична или автоматична. Някои четки дори сменят цвета на влакната си, за да знаете точно кога трябва да я смените. Запомнете – инвестицията в добра четка за зъби е инвестиция в здравето на самите зъби!

Грешка №5: Не миете зъбите си достатъчно дълго

Знаете ли, че е необходимо да миете зъбите си поне 2 минути усърдно, преди да оставите четката? За жалост, повечето хора избързват и често свършват за минута. Това е крайно недостатъчно да изчистите зъбите си и може да се каже, че не сте свършили никаква работа.

Тук автоматичната четка може да е полезна, тъй като повечето такива идват с вграден таймер, който ви подсказва кога е време да приключите. По-добрите от тях имат и таймер, който ви казва да смените квадранта на всеки 30 секунди!